Visa dina bilder – och kolla på andras

För inte allt för länge sen, så nådde en fotograf vanligtvis bara de personer som kom på en utställning, läste en tidning, tittade i ett fotoalbum. Amatören kanske fick visa sina bilder för, säg 100 personer, max, under en livstid. Idag är det en självklarhet att använda internet för att visa upp och titta på bilder. Det är lite svindlande att tänka sig att mitt eget mest populära foto på Flickr har haft över 9000 besökare, fått över 100 kommentarer. Och då är jag inte någon ”kändis” på Flickr. Mer om Flickr längre ner.

Om dina bilder ligger och skvalpar på din hårdisk, till glädje för dig själv, men inte så många andra är det kanske dags att börja fundera på att visa upp dem för vänner och bekanta, och för andra också, kanske? Här kommer några tips på olika webbtjänster där du kan lägga upp dina bilder. På de här webbarna kan du förstås också kolla på, och kanske till och med kommentera, andras bilder, vilken också är ett väldigt bra sätt att utvecklas som fotograf.

1. Flickr

Flickr

Flickr är nog världens största fotogemenskap. Här finns bilder av alla möjliga olika sorter, från vardagliga snapshots till fantastiska konstverk. Flickr är min egen favorit, även om den inte är så vacker. Jag gillar flickr för att det är globalt, för att det är fritt att lägga upp så mycket bilder man vill (iaf om man har prokonto), och hur ofta man vill. Utifrån bilder man lagt upp på flickr kan man skapa bildspel och mycket annat. Man kan till och med beställa jättefina visitkort.

Nackdelar är att man är styrd av flickrs presentationssätt, dvs bilderna hamnar i den ordning man laddar upp dem. Dessutom blir bilderna ganska små (500 px breda), man kan bredda dem med det är en massa klick. På flickr är engelska språket som gäller, men du kommer att hitta många andra svenskar, och då kan man förstås kommentera på svenska. Om du vill veta mer om flickr  har jag har skrivit ett par artiklar om vad det är och hur man kan använda det på min fotoblogg. Ett vanligt konto är gratis, ett pro-konto (ger mer lagring, fler sets och du slipper reklam) kostar ca 200 kr per år.

2. Fotosidan

Fotosidan

Fotosidan är en svensk fotogemenskap. Här är det större fokus på ”riktig” bildkritik än på flickr, där kommentarerna oftast är ”hey, nice pic”. Målgruppen är ambitiönsa (amatör)fotografer. Fotosidan är ett tänkt att vara ett forum för att träffas och diskutera och utvecklas.  På fotosidan finns mycket mer restriktioner kring hur stora bilder man får lägga upp, hur ofta man får lägga upp bilder (är också knutet till vilken typ av medlemskap man har, ju dyrare, desto fler), hur många grupper man får vara med i osv, än vad det finns på Flickr. Dessa restriktioner motiveras med att man vill att medlemmarna ska fokusera på att kommentera och diskutera, inte bara ladda upp bilder. Just de här restriktionerna har gjort att jag själv aldrig riktigt kommit igång, även om jag faktiskt är guldmedlem.

Fotosidan har dessutom många andra bra komponenter, där finns bästa köp och sälj för fotoutrustningen, recensioner av fotoprylar, möjlighet att lägga upp en blogg, en portfolio mm. För att få tillgång till det sistnämnda måste man vara Guldmedlem (500 kr per år). Lägsta kostnad är Brons – 100 kr/år.

Vad gäller både flickr och Fotosidan, så måste man vara väldigt aktiv själv för att få kommentarer, och det krävs att man är riktigt engagerad i sin fotokritik för att få och ge kritik som faktiskt utvecklar och inte bara är ömsesidigt ryggkliande.

3. Smug mug

Smugmug
Jag har inte själv använt Smugmug, men jag har testat det. De som använder det brukar lyfta fram fördelar med obegränsad lagring, ett snyggt, cleant gränssnitt, möjlighet att välja tema, bättre kontroll över rättigheter etc. Smugmug är mer en galleritjänst än ett community, som de båda föregående. De brukar dessutom få omtalas som bästa tjänsten för att lägga upp högupplöst film. Ett standardkonto på Smugmug kostar ca 300 kr om året. För dryga 1000-lappen per år kan du sälja bilder via Smugmug, dvs, du kan koppla e-handel till ditt galleri.

4. Picasa

Picasa
Picasa webbalbum är Googles bilddelningssajt som hänger ihop med deras bildbehandlingsverktyg, som heter just Picasa. Den är ganska snygg, och man kan visa upp bilderna i lite större format. Om man ”bara” vill visa upp bilder för familj, vänner och bekanta, är Picasa ett ypperligt gratisverktyg, med möjlighet att köpa till lagring vid behov. Mig veterligen så är diskussionsdelarna inte så aktiva, och Picasa är inte på långa vägar ett lika erkänt forum som flickr.

5. Starta en egen fotoblogg
Vi är tusentals som gjort det, så det kan ju inte vara fel, eller hur? Jag behöver väl inte berätta att det är enkelt, och att det finns många jättebra verktyg (Blogger, WordPress, och många fler? För dig som själv hostar Worpress vet jag att det finns speciella fotobloggsmallar, där Yet Anoter Photoblog bara är ett exempel.

Eventuell svårighete med en fotoblogg ligger i att marknadsföra bloggen, så att folk kommer och besöker den. Där har man lite mer gratis om man använder ovan nämnda webbtjänster.

Facebook, då? Det finns många anledningar att inte lägga sina bilder på Facebook, om man har lite ambitioner med bilderna. En av de viktigaste är att det fortfarande är oklart hur Facebook ser på dina rättigheter, om de överhuvud anser att du har nåra när du laddat upp till dem. Den allra viktigaste andledningen är dock att Facebook sabbar bildkvallitet när du laddar upp bilder.

Oavsett vilket forum du väljer, så kommer du att börja tänka till vad gäller dina bilder när du börjar visa upp dina alster, och i takt med att du blir mer självkritisk så blir bilderna bättre. Det kan jag nästan garantera.
Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27