Ta ert ansvar tjejer, byt däcken

När bytte du vinterdäck senast? Eller borrade upp en hylla? Det är lite lustigt att vi kvinnor ofta kräver att våra män ska ta större ansvar för barnen, hemmet, disken och andra traditionellt kvinnliga sysselsättningar men vi tar oss inte an de traditionellt manliga.

Spelar det någon roll om vem som gör vad? Ja, som jag skrivit om förut, börjar faktiskt jämställdhet i hemmet. Att som kvinna dela ansvar för tekniken i hemmet och tex ansvara för bilen borde gå hand i hand med att man kräver att män ska ta mer ansvar för hushållsarbetet.

Det här är inget som sker av sig självt det vet jag av egen erfarenhet. Jag var själv en som överlät allt tekniskt till min man tidigare. Trots att jag är teknikintresserad (och duktig) skyllde jag på att jag inte kunde lika bra eller hade tid, ”att det går snabbare om någon som redan kan gör det”. Jag var rädd för att göra fel. Jag var lat. Vi var fast i våra könsroller. Jag lagade maten, han fixade bilen.

Men vårt samhälle blir allt mer tekniskt avancerat. Teknikprylar allt större del av vår vardag. De som hanterar teknik och hänger med i utvecklingen kommer att bli vinnare. De som förlitar sig på att andra ska göra det, blir förlorare. Det gäller att lära våra barn (framförallt döttrar) att våga sig på sig på allt tekniskt redan tidigt för att de inte ska halka efter.

Jag bestämde mig för några år sen att jag faktiskt måste ta mitt ansvar. Inte minst för att vara en god förebild för min dotter. Det var inte så svårt eller särskilt krångligt att lära sig, men det krävde lite tid, tålamod och jävlaranamma. Här är mina bästa tips för dig som vill bli en handywoman.

  1. Ha självförtroende. Tänk att du klarar det. Även de som är ”teknikexperter” har varit nybörjare. De flesta är dessutom självlärda för det finns inga hemliga teknikkurser eller teknikgener som bara vissa föds med.
  2. Sök på nätet. Det finns inte en teknisk manöver som inte avhandlats på forum. Sök genom att skriva in din fråga tex ”byta vinterdäck på en viss bilmodell” eller ”borra i vägg av okänt material”.
  3. Ta dig tid och ha inte bråttom. Be om hjälp men låt din hjälpare stå bredvid och ge dig instruktioner så du kan göra det själv nästa gång.

Vad säger ni tjejer? Börja kvinnokampen redan idag genom att bestämma att det är du som byter till sommardäck i vår. Du kan snart läsa här på Lillagumman hur man gör.Om

Karin är journalist, programledare, föreläsare och standup-komiker. Utsedd till Sveriges mest kreativa på webben av tidningen Internetworld i mars 2012. Hennes hemsida hittar du här www.karinadelskold.se


Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27