Så blir du en mästare i wordfeud

I helgen anordnade Bokmässan en wordfeudturnering. På andra plats kom sköningen och geniet Mattias Boström. Jag passade på att gratta och ta reda på hur man bli bäst på wordfeud. Här är hans bästa tips!

Koncentration… Foto: Mike Räsänen.


Hur blir man egentligen bra på wf?
Man måste inse att man inte alls ska kämpa för att bara få ut långa ord. Och det handlar mycket mer om taktik och strategi än om ren ordkunskap.

Vad är det bästa man kan göra?
Det bästa är förstås att få ut alla bokstäverna i samma drag – det ger 40 extrapoäng. Men annars är det alltid viktigt att leta efter rutor som dubblar eller tripplar bokstavs- eller ordpoängen. Det räcker ibland att lägga ut en enda bokstav på en sådan ruta – gärna så att det bildar ord åt båda hållen – och det kan ge uppåt 40-50 poäng. Så leta efter ställen att lägga ut enskilda bokstäver eller korta ord där man kan maximera poängen. Eller att bokstäverna i ordet man lägger samtidigt hakar på och förlänger flera ord på andra ledden.

Och det sämsta?
Det sämsta är ofta när man t ex lägger ut ett ord på fem eller sex bokstäver, utan att det förlänger något ord på andra ledden och att det inte heller ligger på någon dubbel eller trippel ordpoäng. Sådana ord ger ofta bara 10-15 poäng, samtidigt som de vanligtvis skapar möjligheter för motståndaren att nå dubbel- eller trippelrutor. Lika mycket som man måste skaffa poäng åt sig själv handlar det om att hindra motståndaren att få mycket poäng. Jag lägger ibland avsiktligt ett kortare ord som ger lägre poäng bara för att motståndaren inte ska nå de eftertraktade poängrutorna i sitt nästa drag.

Hur mycket är egentligen tur och hur mycket är skickliget?
Väldigt mycket är skicklighet. Men det handlar mer om taktik än om ordkunskap. Sedan är det förstås en hel del tur med vilka brickor man får. Och i vilka lägen man får speciella brickor. Jag skulle gissa på att det rör sig om 80% skicklighet och 20 % tur i varje match.

Finns det nått sätt att fuska på?
Eftersom man oftast befinner sig på en annan plats än sin motståndare så kan man självklart använda en ordbok som fusk. Det är ju ingen som ser det. Åtminstone tycker jag att det är en sorts fusk. Och det lär finnas vissa fusk-appar. Men jag ser inte riktigt poängen med att nöjesspela Wordfeud och samtidigt fuska.

Tror du uttrycket ”bra på wordfeud, dålig i sängen” stämmer?
Jag kan intyga att det är oerhört svårt att lägga bra Wordfeud-drag samtidigt som man har sex.

Säger du ”oöörd föörd” eller ”oöörd fjud”?
Eftersom feud uttalas ”fjud” så tycker jag att det är lämpligast att använda.

Och till sist vad vann du?
Som andrapris i turneringen vann jag ett helkort till Bokmässan 2012, som ger mig fritt inträde till seminarier och mässa. Och så fick jag blommor. Men inte minst vann jag äran att inte ha blivit helt utklassad av min motståndare Johan Berner – ordförande i Svenska Scrabbleförbundet… Det var tvärtom under en lång stund en riktigt jämn match.

 Om

Karin är journalist, programledare, föreläsare och standup-komiker. Utsedd till Sveriges mest kreativa på webben av tidningen Internetworld i mars 2012. Hennes hemsida hittar du här www.karinadelskold.se


Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27