Lilla Gummans PC-guide

Jag håller på att leta efter den ultimata PC:n, något jag skrev om här. Då dök det upp alldeles rimliga kommentarer om vad som är vad i de tekniska specifikationerna för datorer. Det står ju en massa siffror och ord där, och kanske är man inte alls bekant med alla. Jag är ingen expert, men det här är vad jag kikar på när jag letar:

Stationär eller bärbar

Jag är fortfarande väldigt förtjust i stationära datorer. Man ställer iordning en arbetsplats på ett helt annat sätt, sitter bra med rätt höjd, istället för att göra som jag gör precis just nu; sitta i sängen i en krum vinkel. En stationär dator går att bygga ut rent prestandamässigt på ett helt annat sätt, och om den går sönder så kan man oftast plocka med sig delar till nästa dator. Om man till exempel har ett väldigt bra grafikkort i den så kan det återanvändas i nästa dator.

En laptop har ju däremot stora fördelar i och med sin mobilitet. Idag jobbar inte alla på kontor, och om man pluggar eller frilansar vill man vara flexibel. Med externa hårddiskar, så behöver inte själva datorn innehålla allting längre. Det ultimata är ju både och.

Skärm, tjocklek, vikt

Här spelar behovet stor roll. Liten skärm betyder liten dator, vilket kan vara praktiskt. Men liten skärm betyder också litet tangentbord, och ska du inte bara surfa utan skriva litegrann också, då behöver man oftast ha minst en 13 tums skärm för att få ett vettigt tangentbord.

Tjockleken på datorn styr också vilka uttag som får plats, och var de sitter. En riktigt tunn dator kan inte få plats med t.ex DVI- eller VGA-uttag (mer om det sedan), och behöver du det, så kanske datorn behöver vara tjockare. När jag testade Acer S3, så tyckte jag just att placeringen av USB-uttagen på baksidan var lite krångligt, det är betydligt smidigare att ha dem på sidan av datorn.

Hur tung får datorn vara? Vad har du för övrig packning, och vart ska datorn följa med? Det där kan bara var och en bedöma.

DVD-ROM

Även om DVD(CD)-skivorna kanske håller på att marschera ut från marknaden, nu när USB-minnena är så stora, så finns det fortfarande en hel del program som ska tas in i datorn den vägen. Många tunna ultrabooks saknar en CD- eller DVD-läsare, och det är bra att kolla det innan man handlar.

Processor (CPU)

I datorn finns en processor, datorns hjärna kan man säga (Nu låter jag som en barnbok, typ ”Så funkar det”). Den utför det du ber den om, startar program, hämtar maskininstruktioner. De största på marknaden är Intel (som t.ex har skapat Pentium) och  AMD (som bl.a har skapat Athlon), och vilken som är ens favorit är säkert personligt och baserat på erfarenhet, eller mest känsla (finns en hel del forskning på att vi människor tar beslut enbart på känsla och sedan efteråt försöker få till en logisk förklaring). Vi har i stort sett alltid köpt AMD-processorer till våra datorer, och trivts med dem.

Klockfrekvens är något man talar om när det gäller processorer, och det är hur fort processorn jobbar. Idag skulle jag nog säga att de flesta processorer är väldigt snabba, och att man inte måste nörda in sig på det ämnet om man inte vill. Det man kan tänka på är att Windows 7 kräver en processor på 1 gigahertz (1GHz) eller snabbare.

Hårddisk

Det är datorns långtidsminne, och hur stort det behöver vara beror på vad du tänkt lägga där. Skrivna dokument tar lite plats medan bilder tar mycket mera. Men idag finns det så bra externa hårddiskar, så man måste inte ha enormt stor hårddisk på själva datorn. Dessutom är dina bilder och dokument mycket mer skyddade på en extern hårddisk.

Operativsystemet Windows 7 vill att du har 16-20 GB tillgängligt hårddiskutrymme.

RAM

Det här är en av de viktigaste komponentera när jag kikar på dator. Man kan kalla de för datorns arbetsminne, typ korttidsminne, det som sköter allting som du grejar med på datorn i realtid. Om man vill kunna ha många processer igång, spela etc, så är det bra med ganska mycket RAM-minne.

Att bara rodda runt ett operativsystem som Windows 7 kräver faktiskt nästan 2 GB RAM-minne. Och då vill man kanske ha lite över för att göra något annat också? Ha det i åtanke när du väljer dator, och lägg dig gärna högre än vad du tror att du behöver när det gäller RAM.

Uttag

Nu har de flesta bärbara datorer HDMI-uttag, vilket säkert kommer bli det enda som finns framöver. Men om man vill koppla laptopen till en extern skärm, en projektor eller Tv modell äldre så behövs DVI eller VGA-uttag. Det finns även DVI/VGA-adapter för att omvandla HDMI till DVI/VGA eller tvärtom, men de funkar inte alltid helt tillfredsställande.

Här pluggar vi in vår projektor 

 

Grafikkort

Grafikkort vet jag inte ens om jag vågar mig in i, för det är en djungel. Är någon lite mer expert på ämnet så berätta gärna vad ni vet!

Jag vet att ett grafikkort bör ha 1 GB i RAM och att det ska vara så kallat ”dedikerat”. Om det inte är  dedikerat tas RAM-minne från datorn, vilket gör den onödigt slö, speciellt när man spelar. Men, det är inte bara RAM som gör ett grafikkort bra, det finns en massa andra parametrar, som jag inte kan. Jag skulle säga att man ska fråga en duktig fackhandel (alltså gärna en butik som bara inriktar sig på datorer, inte allmän elektronik) om vad de rekommenderar beroende på vilket behov man har. Det kommer dessutom nya hela tiden.

 

När man har de här komponenterna checkade på sin dator, så är det också lättare att se om ett program eller spel kommer att funka. Tänk bara på att det är minimikraven som presenteras, så gå gärna högre än så för bästa resultat!

Som exempel:

 Systemkrav  för Photoshop CS6    

Windows

  • Intel® Pentium® 4- eller AMD Athlon® 64-processor
  • Microsoft® Windows® XP* med Service Pack 3 eller Windows 7 med Service Pack 1
  • 1 GB RAM
  • 1 GB ledigt utrymme på hårddisken, ytterligare ledigt utrymme krävs under installationen (det går inte att installera programmet på flyttbara flashminnen)
  • 1024 × 768 bildskärmsupplösning  (1 280 × 800 rekommenderas) och 256 MB RAM (512 MB rekommenderas)
  • DVD-ROM-enhet

 

Lycka till i PC-jakten!

 

 

 Om

Maria Blohm är en teknikintresserad brödnörd, som håller kurser runtom i landet i "Bageriteknik för hemmabagare" (www.bakahemma.com), är författare till boken "Nytt Bröd" (www.nyttbrod.se) och appen Cook&Bake Gluten Free.


Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27