Lilla Gumman testar: viktsajter

Under tre veckor har jag testat olika viktsajter. Det är sajter som på olika sätt stöttar en när man vill gå ner/upp i vikt eller vill börja få koll på sina matvanor och sin motion. Resultatet: minus 3 kg på tre veckor! Men då har jag också gjort som de sa med kost och motion. Samt lagt timmar på fylleriövningar (matdagböcker, motionskollar och frågechatter).

Det har tagit en massa tid att fylla i alla sajter och vara med i alla forum, men det har också gett bra pepp och lite mer kunskap om de olika metoderna man kan ta till.

Viktigast för viktnedgång tycker ändå jag är att man bestämmer sig. Och det kan ingen av viktsajerna hjälpa till med. Jag kan tycka att det är förvånansvärt få som ger tips om HUR man bestämmer sig. Alla vet ju hur man gör rent praktiskt för att gå ner i vikt.

Bäst tycker jag ändå en privat mikroblogg har funkat. Att man stöttar varandra vänner emellan trots att alla har olika metoder/mål med sin kost och träningsomläggning. Dessutom är det gratis.

GI Viktkoll
Baserad på GI diet. Först får du gå en GI-skola och lära dig vad GI är. Det finns en sträng GI-rivstart som många rekommenderar. Sidan har matdagbok, motionskoll, menyer, forum och experter.

Pris: 99 kr/mån

+ GI som metod is the shit enligt mig alltså. Många kända och bra GI-experter tex Fredrik Paulún som du kan chatta med dagligen och Ola Lauritzson. Bäst framgångshistorier med före och efterbilder. (det tycker jag är så peppande)

- Sjukt krånglig och plottrig sajt. Det tar lång tid att hitta rätt. Det krävs också att man verkligen läser in sig på GI innan man sätter igång.

Omdöme: En sajt för den som vill sätta sig in i GI ordentligt och har tid (och orken) att göra detta.

Viktklubb
Bygger på antal kalorier in – förbrukade kalorier = viktnedgång. Man kan alltså använda GI, banandieten eller vad man vill men det är kalorierna som räknas. Viktdagbok, motionsdagbok, forum, experter, menyer och många framgångshistorier finns.

Pris: 99 kr/mån

+ Enklast att använda. Roligaste och mest aktiva forumen. Bra coachbrev en gång i veckan. Snabbast matdagbok.
- Lite för mycket erbjudanden och reklam. Många av framgångshistorierna är väldigt gamla och det finns få nya.

Omdöme: En sajt för dig som gillar att diskutera, chatta och få pepp från andra liknande situation. Och som vill testa dig fram på olika typer av mat och är beroende av matdagbok.

Tappa
Bygger på mat + steg = viktnedgång. Det finns menyer, diagram, viktdagbok, några forum och omvandlingstabeller där all motion omvandlas till steg. En in- och utbalans som ger dig koll på hur mycket du kommer att gå ner i veckan beroende på hur du rör dig. Stegtävlingar med resor som pris.

Pris: 99kr/mån
+ Bra tanke med mat + steg. Lätt att komma igång. Kul med funktionen in- och ut balans! Har man ätit en chokladkaka kan man se hur lång kvällspromenad man bör gå.

- Nästan ingen aktivitet i forumen. Få diskussioner och inte mycket tips. Inga roliga framgångshistorier. Krånglig matdagbok.

Omdöme: För dig som vill gå ner i vikt utifrån att räkna steg och inte är så beroende av experter, forum eller en speciell diet etc.

Jaiku/mikroblogg
Mikroblogg där vi startat ett viktforum för dom i bekantskapen som vill jobba med vikt och motion. Vi skriver om våra mot- och framgångar och peppar varandra så gott det går. Varje måndag kl 9 skriver man in den aktuella vikten samt hur mycket man gått ner/gått upp sen starten.

Pris: Gratis

+ Stödet! Att lägga ut sin vikt offentligt. Man vill liksom inte leverera ett dåligt resultat på måndagen. Verkligen en bra drivkraft.

- Att lägga ut sin vikt offentligt. Jag har ljugit om min vikt för min omgivning innan ( ehh jag tror inte dom bryr sig, jag är bara lite omogen alltså). Man känner inte folk tillräckligt bra för att vilja lägga ut bilder och annat.

Omdöme: För dig som bara vill ha ett personligt stödforum med vänner. Antingen som komplement till annan viktsajt eller bara som stöd. Bloggy.se, Twitter eller Facebook funkar också. (på Facebook kan man ha en ”hemlig grupp” som bara gruppen får se. Så kan man bjuda in sina vänner)Om

Karin är journalist, programledare, föreläsare och standup-komiker. Utsedd till Sveriges mest kreativa på webben av tidningen Internetworld i mars 2012. Hennes hemsida hittar du här www.karinadelskold.se


Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27