Lilla Gumman testar: Audi S5

Denna gång fick jag testa en bil ur lyxsegmentet. Audi gav mig en S5 som är lite av en våt dröm för mig personligen. Jag spelade cool och hämtade ut den och när jag såg den framför mina ögon var jag tvungen att nypa mig i armen.. Är det sant? Är den min? Ska jag..?? Hoppar in och ser att det är en bil fylld med teknik, datorer, spakar, rattar och knappar. Herregud vilket monster. Jag ställer in stolen och speglarna vilka naturligtvis sköts helt elektroniskt och det tog mig ett tag att få till stolen men tillslut så hittade jag en bra position, det var helt enkelt för många valmöjligheter. Jag glider i väg och känner mig som en drottning. Varenda blick vänds mot mig av, vad jag gissar, avundsjuka och lycka av att se något så vackert på vägarna. När de dessutom ser en kvinna bakom ser man att de reagerar extra mycket. Vilket jag njuter av!!

Jag körde omkring några dagar, bland annat en tur till och från Ljusterö men det fanns inte chans i världen att jag hann testa ens en bråkdel av allt som fanns i bilen. Den kräver en lång inlärningstid och kanske en liten start skola med säljaren eller så. Möjligheterna är oändliga bara man hittar dem.

Då motorn är en stark V6:a förbrukar den en hel del soppa så jag höll panikartat koll på bensinmätaren hela tiden, då en arbetslös själ som jag inte har råd med bensin. Men i bland blev jag bara så lycklig så jag glömde det, tills det var dags att tanka. :-)

Här kommer lite saxat från Audi, om alla detaljer:

  • quattro® med sportdifferentialquattro® med sportdifferential. Den aktiva sportdifferentialen fördelar kontinuerligt och variabelt motorns drivkraft mellan bakhjulen. uattro® med sportdifferential fördelar kontinuerligt och variabelt motorns drivkraft mellan bakhjulen. Det här gör att smidigheten, körglädjen och den aktiva körsäkerheten förbättras avsevärt. Den effektiva hanteringen av kraftflödet gör att bilen styr in mer direkt och spontant i kurvorna och att riktningsstabiliteten bibehålls mycket längre.
  • Bang & Olufsen sound system Förstklassig underhållning: Med sin uteffekt på 505 Watt, sina 10 kanaler och 14 högtalare, ger tillvalet Bang & Olufsen Sound SystemBang & Olufsen Sound System. Både för öronen och ögonen: Bang & Olufsen Sound System är en ren fröjd både för dina öron och ögon.  Bang & Olufsen Sound System dig surround-ljud och en helt fantastisk ljudupplevelse i Audi S5 Sportback.
  • MMI navigation plus Den senaste generationens navigationssystem: MMI Navigation plus erbjuder enastående komfort och bekvämlighet – inte bara på långfärder.MMI navigation plus (tillval) har nu vidareutvecklats ännu mer. Det erbjuder dig nu kartåtergivning i 3D och en jukebox – en hårddisk för dina egna musikfiler. Hanteringen sker smidigt och intuitivt via det nya MMI-reglaget med sin integrerade joystick. Man kan också välja MMI navigation som är ett helintegrerat navigationssystem – själva kommandocentralen för alla infotainmentfunktioner i MMI. MMI navigation är DVD-baserat.
  • Interiören Invändigt visar bl.a. de elektriskt inställbara S design-sportstolarna, det svarta eller silverfärgade innertaket liksom de eleganta aluminiuminläggen på vilken dynamisk stil denna toppmodell har. Den läderklädda multifunktionssportratten, som är försedd med växlingspaddlar i aluminiumoptik och en sportknapp för S tronic-växellådan, är ett tydligt bevis på hur sportig denna modell är. Instegslisterna, nyckeln, ratten och instrumenten pryds alla av S5-emblem.
  • Exteriören Den sportiga designen förstärks av ett blade fram, diffusern, single frame-grillen, luftintagen, tröskellisterna, spoilerläppen bak och de fyrdubbla ändrören. Backspegelskåpor i gnistrande aluminiumoptik är standard liksom LED-bakljus. Ljusstarka: innovativa broms- och bakljus bestående av LED-lampor med lång livslängd.LED-bakljus och xenon plus-strålkastare med LED-varselljus  Vilka ljusförhållandena än är på dagen gör LED-varselljusen att du är lätt att upptäcka för dina medtrafikanter.LED-varselljus .

Jag hade gärna testat den i kanske en månad för att lära mig mer samt fått möjlighet till att testa på en bana för att få ut det bästa i bilen. Att mesa omkring i Stockholm gav ju inte så mycket.

Nuförtiden är ju alla nya bilar mer eller mindre en (eller oftast fler) dator och man kan inte längre mecka lite själv när den börjar låta konstigt utan det krävs en ingenjörs examen inom IT. Man kopplar helt sonika in en dator och läser av bilen och korrigerar det som är fel. Man märker det särskilt på denna bil då man kan gå in i datorn på bilen för att se oljenivåer, trycket i däcken m.m. Du kan även läsa in musiken från CD skivor, USB minnen och annat in i datorn och lagra det på datorns hårddisk. Är inte det framtid så vet jag inte.. Just detta kunde jag inte testa då man inte har klassiska USB uttag utan en speciell kontakt så man får köpa kablar som passar i bilen och som sen passar dina olika alternativa ljudkällor. Huruvida de kommer med bilen vid köp vet jag inte, men jag hoppas det.

Ja allt du kan tänka dig finns på en ny bil i dag finns på denna, parkeringshjälp med zoner runt precis hela bilen. På skärmen i bilen ser du exakt var du närmar dig ett hinder. Den visar var runt bilen du ska passa dig just nu. Du kan blända av backspegeln med ett lätt knapptryck osv osv osv.

Naturligtvis saknar den en gumma då detta är en bil endast de förmögna har råd att köpa, äga och köra. Tyvärr.. Men jag slutar inte drömma, detta är mitt mål!

Vad: Audi S5

Hur/när använda: Överallt och jämt!

Pris: ca. 541 000 SEK

Köpställe: http://www.biltorget.se/

Plus: Design, all teknik, utrymme

Minus: Pris, lång inlärningstid (??!!)

Bonus: Alla stirrar av avundsjuka

Betyg:Om

Jobbar heltid på kontor, skriver på prisjakt.se och är prylexpert på TV4 Nyhetsmorgon. Har även racinglicens och drömmer om att få börja tävla på bana. @AsaWallenrud eller www.wallenrud.se


Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27