Lilla Gumman testar: Ankarsrum Assistent

Ankarsrum Assistent är barnbarn till den där Electrolux Assistenten som din farmor körde deg i, den som lanserades 1940 och fortfarande är helt svensktillverkad,  i den lilla orten Ankarsrum. Assistenten har genomgått en del förändringar sedan 1940, motorn har blivit starkare och designen lite annorlunda. Men till stora delar är den sig ganska lik. Rulla håret på papiljotter, på med äppelknyckarbyxorna eller använd klänning även i köket, och känn historiens vingslag när du bakar!

Till Assistenten finns så mycket tillbehör att du lätt kan starta storkök, alternativt kommer du en aning förvirrat inte riktigt att veta vad allting är till för. När det gäller bakning så jobbar degkroken lite annorlunda än på många andra maskiner, och är i ärlighetens namn inte den mest effektiva på marknaden, i alla fall inte på lite fastare degar.Det finns krok (vänster bild)och så finns det rulle med skrapa (höger bild), och problemet är att man ofta inte vet vilken som passar när. Generellt funkar kroken bäst på matbröds- och bulldegar, och rullen till t.ex scones- och mördeg. Men som alltid är det bäst att experimentera själv!

 

 

Om vi ska utgå från Lilla Gummans Degblandarguide, så kan jag summera min upplevelse av Assistenten så här:

  • Motoreffekten. Motorn är på 800W och jag upplever den som stark och hållbar. Min ena maskin har jag kört hårt med i 2 år, den har hängt med ut på kurser och antagligen jobbat lika mycket de här två åren som många maskiner får göra på tio år. Jag har aldrig känt att maskinen luktat bränt eller blivit överdrivet varm, inte ens då den arbetat i 30 minuter.
  • Degskålen. Degskålen är på 7 liter, vilket innebär att upp till 1,5 liter degvätska går i den. Jag har testat och där går gränsen verkar det som. Då får du ut ca nio limpor och det kanske man klarar sig på en stund? Även om man nu skulle följa den där gamla rekommendationen med 6-8 brödskivor om dagen (och så multiplicera det med alla familjens medlemmar, mycket bröd blir det)
  • Designen. Man har gett maskinen en mjukare design och numera finns den i en mängd olika färger. Den är inte liten och smidig, den tar plats på bänken, så är det bara. Det här är ingen maskin som gömmer sig. Och som vanligt ligger skönheten i betraktarens öga (här slänger vi ut klyschorna) och jag kan bara säga att jag tycker den är rätt snygg. Och den finns i rött, Maria Gustafsson!
  • Priset ligger på ungefär 5 000 :- och om det är mycket för en degblandare kan man ju bara avgöra själv. Jag brukar ställa mig frågan ”Vad hade jag gjort för de där pengarna annars?” och ibland är svaret att jag nog mest ändå hade slarvat bort dem.

Plus: Stark och hållbar motor. Relativt tystgående. Tillbehören citruspress och dubbelvisparna är enastående bra. Jag trodde inte jag skulle använda citruspressen så mycket, men man pressar snabbt en liter juice och kan bjuda sina övernattande gäster på till frukost t.ex.

Minus: Degkroken kan vara en aning ineffektiv, ibland snurrar degen bara upp sig och arbetas inte ordentligt. Och så står man där och petar i degen när maskinen är igång, sådär som man säger till barnen att det ALDRIG får göra. Men att den är slitstark och pålitlig väger tyngre för mig.

Betyg:

 

Foto: AssistentOm

Maria Blohm är en teknikintresserad brödnörd, som håller kurser runtom i landet i "Bageriteknik för hemmabagare" (www.bakahemma.com), är författare till boken "Nytt Bröd" (www.nyttbrod.se) och appen Cook&Bake Gluten Free.


Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27