Läsplattor: Adlibris vs Bokus

Texten nedan är också publicerad på min andra blogg bokhora, men jag tyckte den passade lika bra här!

Jag har till en större Ameliaartikel testat olika sorters läsplattor (och situationer där man använder läsplatta – kanske), ni får hålla utkik efter det numret som borde komma i april om allt går bra. Men det fanns ju också en fight i fighten s a s, när jag testade plattor (körde på 7 stycken, inklusive Stanza som ju inte är en platta utan en iphoneapplikation egentligen). Nämligen den mellan Bokus och Adlibris.

Båda nätbokhandelsjättarna släppte plattor samma dag, med ungefär samma tänk. Snabbt var jag där och norpade åt mig två plattor för test, spännande ju! Jag hade dessutom med mig dem på resa till Sandviken, så de testades även i rörliga situationer, inte bara hemma liggandes i sängen eller soffan. Nedan ser ni dem, Adlibris läsplatta i svart, och Bokus läsplatta i vitt.

adlibrisvsbokus

Storlek: Adlibris Letto är större i storleken och känns litet klumpig om man jämför med Bokus betydligt smidigare platta. Jag är VÄLDIGT förtjust i storleken på deras Opus. Den är lätt att läsa med enhandsfattning (är förvånansvärt viktigt upptäcker jag) och den går att smyga ner i en jackficka nästan. Här vinner Opus!

Användarvänlighet: Båda plattorna känns hyfsat intuitiva, jag lär mig fort hur de skall användas, men tycker nog om jag måste välja, att det blir lite fler trial and errors med Opusen. Det är dock marginellt, och kan vara ett utslag av att jag växlat mellan flera plattor och olika menysystem när det äntligen blir Opusens tur. Båda skryter med enkel nedladdning (vilket stämmer), så där blir det dött lopp.

Pris: Letton är betydligt billigare att köpa, då får man med 4 färdigladdade böcker samt välja till en ytterligare. Men introduktionspriset på runt 1500 spänn kommer förmodligen att höjas betonade Pär Svärdson när jag pratade med honom om Letton. Opusen kommer med hela 8 färdigladdade böcker för sina modiga 2895, men det skiljer ändå en hel del i pris. Här vinner Letto!

Letton stöder också mp3-format, vilket inte Opusen gör, mig som är ointresserad av musik gör det inget, men jag ser det även som ett minus om man vill göra ljudbok via läsplattan och samla sitt bibliotek på ett och samma ställe.

Vad gäller utseendet, så tycker jag att Opusen vinner med hästlängder. Den känns snygg, skön, lätt och så vidare. Mer modern känsla över den, helt klart. Letton känns träigare (fast egentligen plastigare ju) och har lite tråkigare look.

Jag blev lite charmad av Opus, den är söt, lätt, inte bara viktmässigt utan även tekniskt, och även om den bygger på den irriterande e-inkslösningen vilket alla läsplattor gör idag, så störs jag av någon anledning mindre på detta i den här modellen. För mig personligen vinner Opus eftersom jag ser främst till mjuka värden. För andra kanske prisaspekten spelar in och då är ju Letto väldigt mycket mera prisvärd.

Jag tar inte upp aspekter som lagringsutrymme, batteritid och filformat i övrigt, eftersom de är så lika. Du kan köra mellan 7-8000 sidvändningar via nästan alla läsplattor på marknaden idag, liksom att de stöder de vanligaste e-boksformaten. För alla modeller går det även att köpa till extra lagringsutrymme för flera tusen böcker, så hur startminnet ser ut, är egentligen rätt oväsentligt (lite samma tänk som med digitalkameror, få använder ju det utrymme som finns med på kameran, alla köper till extrakort direkt ändå).Om

Karin är journalist, programledare, föreläsare och standup-komiker. Utsedd till Sveriges mest kreativa på webben av tidningen Internetworld i mars 2012. Hennes hemsida hittar du här www.karinadelskold.se


Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27