Att koppla ihop TV och dator

Det som började som lite TV-tips slutade som en hel liten guide kring TV. Här kommer del 3.

Att koppla ihop TV och dator är något som allt fler vill kunna. Det blir också allt lättare i och med de nya dator- och TV-modeller som dyker upp på marknaden. Kablarna blir färre och färre och grafikkorten kräver inte lika mycket justering för att du ska få till det med bilden ganska omgående. I vår guide nedan så utgår vi ifrån att din TV och din dator inte har alltför många år på nacken.

Du kommer att behöva lite olika sladdar beroende på vilka uttag som din dator och din TV har. Kanske har du redan rätt sorts kablar hemma, annars går de alla att köpa i vanliga elektronikaffärer för någon hundralapp eller två. De vanligaste kablarna är HDMI-kablar, S-video. VGA och DVI. För ljud är det 3.5mm-kabel som gäller (vanlig hörlursplugg).

Idag är det bara HDMI-kablar som förser dig med både ljud och bild. Har du HDMI-uttag på TV och dator så behöver du bara en enda kabel, men i de andra fallen behöver du en kabel för bild och en annan för ljud.

Såhär gör du:
1. Bestäm dig för hur du vill föra över ljud och bild. Ibland finns det flera in- och utgångar och då har du flera alternativ att välja mellan:

HDMI är den nyaste och bästa tekniken att använda, men precis som i fallet med HDTV, så märker du inte någon större kvalitetsskillnad på en normalstor TV. DVI och VGA är de in- och utgångar som ger näst bäst bildkvalitet. S-video kommer sist rent kvalitetsmässigt.

2. När du valt kablar, stäng av både dator och TV-apparat och koppla ihop kablarna i rätt uttag.

3. Nu ska du ställa in TV:n så att den klarar att ta emot datorns signaler. Nyare TV-apparater har ett läge som heter PC , se till att TV:n är inställd på detta.

4. Du måste också se till att datorn sänder rätt signaler till din TV. Det är här det kan bli lite klurigt beroende på vilket grafikkort din dator har och hur gammal den är. I de allra flesta fall räcker det med att gå in på bildskärmsinställningar och aktivera din TV som extraskärm för att det ska fungera, men ibland kan du behöva justera bildskärmsinställningarna så att de är satta till kloning. Vad datorn då gör är lite enkelt uttryckt att kopiera datorskärmen till TV-skärmen.

Du som har en PC kan behöva trycka på funktion f4 eller f7 för att växla till rätt läge så att din dator syns på skärmen.

Har du en Mac är det oftast litet enklare och du behöver inte göra något, datorn söker själv av efter rätt läge.

Tips: För att vara säker på att det är rätt sorts kablar du köper, ta din mobiltelefon och fotografera av in- och utgångar på din TV och din dator. Visa sedan upp bilderna i affären. Då slipper du svära över felköp när du kommer hem och du underlättar också för personalen i butiken som väldigt sällan kan hjälpa dig om du säger saker som: ”Jag vill köpa en sladd så att jag kan koppla ihop min IBM-dator med min Samsung-TV.” En bild säger mer än tusen ord!

Innan du börjar mixtra med datorns inställningar, ta en skärmdump över hur det ser ut så att du alltid kan titta på den för att gå tillbaka till ursprungsinställningarna.

Om det ändå går fel:
Bild som är svartvit? Börja med att gå tillbaka till ursprungsinställningarna på din dator. Undersök sedan vilken inställning på bildformat du har – I Sverige använder vi oss av bildformatet PAL – står ditt på NTSC är det oftast detta som orsakar svartvit bild. Ändra till PAL och gör om moment 3 och 4 i guiden.

Bild men inget ljud? En TV har i många fall flera ljudingångar. Det är oftast så att bara en av dem fungerar i kombination med den videoingång som du använder. Titta i manualen som följer med TV:n för att få det rätt.

Del 1 och del 2 i vår TV-skola.Om

Karin är journalist, programledare, föreläsare och standup-komiker. Utsedd till Sveriges mest kreativa på webben av tidningen Internetworld i mars 2012. Hennes hemsida hittar du här www.karinadelskold.se


Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27