Hur ska vi kunna mötas på riktigt?

Ärligt talat, tycker ni det är oförskämt eller ofrånkomligt att sitta med sin laptop på en föreläsning?

Såhär: jag har precis kommit hem efter en två dagars konferens med en av mina uppdragsgivare. Denna gång satt jag i publiken annars är jag oftast en av de som föreläser. De bredvid mig satt med sina iPads, laptops och mobiler. Jag satt med min laptop och telefon. Jag antecknar ju på min laptop. Såklart att man ska ha den uppe.

Men, när man står där som föreläsare och tittar ut över en publik som alla stirrar ner på sina skärmar, då känns det… trist. Man får liksom ingen kontakt. Man vet inte heller om publiken antecknar frenetiskt eller bara spelar angry birds. Är jag bra nu? Eller trist?

Om jag går till mig själv. Jag antecknar visserligen, men jag håller ju alltid koll på mail, facebbok, twitter, rss:en och bloggarna samtidigt. Alltså hör jag inte allt vad föreläsaren säger. För visst är det så? När talaren blir lite tråkig då blir frestelsen för stor. Hur många som sitter med sin padda antecknar bara och surfar inte in på andra sajter samtidigt?

Alltså: jag älskar att kunna vara uppkopplad jämt. Papper och penna är onödigt och dumt. Men jag ser också en risk med att alltid vara på nätet när man väl ses. Det känns som detta sällan diskuteras och de som ifrågasätter datorer på konferenser genast klassas som old fashioned. Men hur ska vi kunna mötas på riktigt om vi alltid har en skärm i mellan oss?

Tillägg: Fick en fråga om vad jag menar med ”på riktigt”. Jag är så van att ”på riktigt” betyder möten såväl i chatt, på Facebook, Skype, Twitter eller rent fysiskt såväl som i pappersform som på ett dansgolv att jag inte förklarade det närmare. Vad jag menar är ett riktigt möte där man verkligen når varandra. Att man MÖTS. Det kan självklart göras med eller utan tangentbord men jag upplever att när en är på tangenterna och den andra inte -är det svårt eller tom omöjligt att få till ett ”riktigt möte”. Samma kanal krävs för att mötas tror jag. (Nått jag tror att tex googlewave och de sociala hubbarna börjar radera ut). Hänger ni med?

Foto: Gitta Wilén  från Geek Girl Meetup 2009Om

Karin är journalist, programledare, föreläsare och standup-komiker. Utsedd till Sveriges mest kreativa på webben av tidningen Internetworld i mars 2012. Hennes hemsida hittar du här www.karinadelskold.se


Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27