HDR – vad är det är och hur man gör

Foto: Trey Ratcliff

HDR är en fototeknik som blivit till en fotstil som man ser ganska ofta. Det är förvisso inget särskilt nytt fenomen, men trots att HDR funnits ett tag så är det inte helt okontroversiellt. Hdr-tekniken/stilen lämnar sällan fotografer oberörda, antingen älskar man den eller så avskyr man den. Den har definitivt inte lyckat ta sig in i fotografins finrum än.

Märkligt nog har jag stött på ganska få tjejer som fotar hdr. I skrivande stund kan jag inte komma på en enda. Varför det är så vet jag faktiskt inte, och jag tänker inte spekulera, det får bli en annan artikel. Vad tänker du?

Vad är då hdr?
HDR, som står för High Dynamic Range, går lite förenklat ut på att skapa bilder som har detaljer i både de allra ljusaste och de allra mörkaste partierna av bilden. Vid vanlig fotografering är man begränsade till att antingen klara av det ena eller det andra, om skillnaderna mellan det ljusaste och det mörkaste är stora. Man känner igen HDR-bilder på att de känns lite overkliga, nästan som om de vore tagna ur ett videospel. Här är ett par bilder som jag själv tagit med den här tekniken:

Foto: Stina Bjurström

Mest lämpade motiv för hdr är byggnader och landskap och himlar, sånt som inte rör så mycket på sig. Blänkande ytor som vatten och fönster blir väldigt effektfulla.

Hur gör man hdr-bilder?
För att göra en hdr-bild slår man ihop 3 eller fler exponeringar av samma motiv. Oftast har man en som minimum en överexponerad, en välexponerad och en underexponerad bild. De flesta systemkamrer har en automatisk funktion för att göra detta, som kallas automatisk exponeringsvariation (exposure bracketing på engelska). Eftersom det just handlar om att slå ihop ett gäng bilder får man bästa resultat vid fotograferingen om man använder stativ.

Slå ihop bilder gör man t.ex. i ett program som heter Photomatix. Jag har testat andra program, som t.ex Photoshop, men det har inte funkat lika bra.

När man väl slagit ihop exponeringarna så är det med hjälp av en metod som kallas tonmappning man får fram effekten. Vad jag förstår är inte Photoshop så bra på den biten, och därför använder de flesta just Photomatix. När tonmappningen är klar bearbetar man bilden i Photoshop.

Vill du veta mer om hur det går till finns det mängders med guider på nätet. De här tre är mina favoriter:
http://www.moderskeppet.se/photoshop/hdrgrunge/
http://www.stuckincustoms.com/hdr-tutorial/
http://www.hdr-editing.com/

Se mer hdr-bilder
Kungen av hdr heter Trey Ratcliff. Det är hans bild du ser överst i inlägget. Han är nog mest känd för sin blogg och sitt varumärke Stuck in Customs. Honom hittar du på flickr också. Han licensierar föresten sina bilder med Creative Commonlicens, och man kan alltså använda dem i icke-komersiella samanhang.

En svensk hdr-mästare är Kaj Bjurman.

Till sist en personlig favorit, en amerikansk fotograf som på Flickr kallar sig darth_bayne , som jag tycker lyckas särskilt bra med att använda tekniken för att plocka fram stämningar och inte bara för teknikens effekter. . Han har bott i Sverige ett tag, så kolla gärna på hans fina Stockholmsbilder.

Disclaimer
Jag är själv ganska mätt på hdr. Jag höll på med det under en period för ett par år sen (därav bilderna) men har helt slutat att själv jobba med hdr. Därför har du som läser det här kanske hittat ännu bättre tips på fotografer, guider och programvara än vad jag känner till. I så fall får du jättegärna berätta det i en kommentar! Jag skulle t.ex. bli väldigt glad om du kom med exempel på duktiga tjejer som jobbar med hdr-foto!
Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27