Björn Teddy Varimixer – egentligen inte för oss vanliga dödliga

Min absoluta degblandare är en som inte finns på konsumentmarknaden, Teddy Varimixer. Den tillverkas av Björn, som gör bagerimaskiner, men är i ”vanlig” bordsstorlek. Den knådar extremt bra, går tyst och mjukt och verkar ha en hållbar motor. Den är ganska dyr, men jag tror jag kommer att investera i en iallafall!

Vi kikar igenom Lilla Gummans Degblandarguide:

  • Motoreffekten. Om en maskin ska orka knåda en deg ordentligt behövs en stark motor. Hur länge din maskin håller och hur bra den är beror naturligtvis också på motorns kvalitet, men effekten är viktig. Teddy Varimixer är på 500 Watt, men verkar riktigt hållbar. Maskinen väger 18 kg, vilket gör att den kanske inte direkt passar för att packa med sig på semestern.
  • Degskålen. Bunken är på 5 liter, vilket jag tycker passar för en deg på ½-liter degvätska. Rekommenderad maxkapacitet på degvikten är 2,5 kilo vilket är mer än en halvliter (nästan en liter), men jag skulle själv hålla mig till ½-litern, vilket blir 1300 g ungefär. Jag tycker det även handlar om hur bra degen knådas, och det görs den bättre i mindre mängd i Teddyn.
  • Designen. Det här är individuellt, dels vad som är en snygg maskin och dels hur viktigt det är. Jag skulle inte säga att Teddyn är vackrast på marknaden, men så ruggigt kompetent!
  • Priset. Vad är du beredd att betala? Även här spelar det roll hur mycket man bakar. Jag bakar nästan varje dag, en del bakar bara till jul. Om man bakar till jul och födelsedagar är åttatusen spänn som står i skåpet och samlar damm kanske en aning mastigt för plånboken.

Teddyn kostar t.ex 7 720:- här och det är en del pengar förstås. Men då är den ju egentligen inte tänkt för oss vanliga dödliga.

På minussidan finns egentligen bara en stor grej, som jag ser det, och det är att vredet för hastighet lossnar stup i kvarten. Går att laga, men med tanke på övrig slitstyrka på maskinen så vore det fint om även den delen höll bättre.

Jag hade kurs i Malmö i helgen, där vi kör med Teddys, och filmade mycket snabbt hur den låter och ser ut. Jag hade ont om tid och fick kasta ihop något tidigt på morgonen (alldeles för tidigt för min smak)  innan kursen, men hoppas att det kan vara till lite hjälp iallafall.Om

Maria Blohm är en teknikintresserad brödnörd, som håller kurser runtom i landet i "Bageriteknik för hemmabagare" (www.bakahemma.com), är författare till boken "Nytt Bröd" (www.nyttbrod.se) och appen Cook&Bake Gluten Free.


Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27