Bilpool – det miljövänliga alternativet

Jag har inte ägt en egen bil på många år men många gånger saknat en för att storhandla, åka på utflykter eller annat. Alternativet har varit att hyra bil och det billigaste alternativet har då varit bensinmacken. Och visst, det är hyfsat ok prismässigt men en bensinmack ligger inte i närheten av en T bana eller busshållsplats vilket gör det rätt opraktiskt att hämta och lämna bilen. Jag vet inte hur de tänkt, att man måste ha en bil för att ta sig dit för att sedan hyra en annan bil..?? Ja jag vet inte. Men jag har i alla fall hyrt många gånger och fått cykla till och från. Tillslut började jag leta efter någon bilpool där jag bodde (jag bodde då i Hornstull på söder i Stockholm) och jag hade några alternativ. Här nedan följer ett litet axplock, det finns mer.

Stockholms bilpool
City Car Club
Bilpool i Stockholm
Metern bilpool

Den jag föll för och sedan använt i många år är City Car Club. De finns på många olika ställen runt stan och det finns nästan alltid någon ledig bil att boka och hela bokningssystemet är fenomenalt.

Det finns två olika abonnemangsalternativ;

Standard är utformat för att passa de allra flesta.

Light är till för dig som inte kör så ofta men ändå vill ha tillgång till bil.
Detta alternativ har en lägre månadsavgift men högre tim och kilometer taxa.

Beroende på vilket abonnemang man har så är de rörliga kostnaderna olika. När man väl  är med sedan så loggar du in på hemsidan och letar upp en bil enligt dina kriterier, bokar och sedan när det är en timme kvar tills du ska ha bilen så får du ett sms med bilens registreringsnummer och en påminnelse om vilken adress den står på. Du tar dig till bilen och väl framme så ringer du ett speciellt nummer på din registrerade mobil, följer röstens anvisningar (slår in bilens reg nummer tex.) och vips så låser bilen upp sig och det är bara att hoppa in. Nyckeln ligger i handskfacket eller annan avsedd plats i bilen. Nu är det bara att köra runt och göra det du ska. Om tanken är mindre än en tredjedel när du ska lämna tillbaka bilen måste den tankas och ett statoil kort ligger i bilen, du skickar då ett sms till ett speciellt nummer och får då ett sms tillbaka med pin kod till kortet och vilket drivmedel du ska tanka med. När du lämnar tillbaka bilen parkerar du på samma ställe som du hämtade den, kontrollerar att du inte glömt nåt, lägger nyckeln där du fann den, stänger alla dörrar och ringer ett speciellt telefonnummer, några sekunder senare så låses bilen och du kan gå därifrån.

Din resa har loggats via bilen till City Car Clubs datorer och en faktura kommer senare baserad på tid och km du har färdats.

För mig har detta varit en fantastisk lösning och bra miljöval om man bara behöver bil i bland. Du slipper dyra bilkostnader, reparationer, parkeringsproblem osv.

Det negativa med denna lösning är att det inte är lönsamt att låna på längre tid. Om du tex behöver en bil en hel helg eller vecka så är det nog bättre med en bil från bensinstationen.

Det finns naturligtvis bilpooler även i andra städer i Sverige, men jag kan inte säga så mycket om dem då jag inte bor där. Men om har personliga erfarenheter så berätta gärna. Här är en LÄNK till en samling bilpooler runt om i landet.Om

Jobbar heltid på kontor, skriver på prisjakt.se och är prylexpert på TV4 Nyhetsmorgon. Har även racinglicens och drömmer om att få börja tävla på bana. @AsaWallenrud eller www.wallenrud.se


Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27