Bildbehandling – lite mer ”umf” i dina bilder i 3 enkla steg

Hör du till de som plåtat i sommar, och är ganska nöjd med dina bilder, med betoning på ”ganska”? Du känner att det saknas nåt, men kan inte sätta fingret på riktigt vad?

Som du säkert vet, har den stora majoriteten av bilder som du ser i tidningar, i magasin och på webben blivit efterbearbetade på ett eller annat sätt. Här kommer tre snabba, ganska enkla tips som räcker långt för att få lite mer ”tryck” i bilderna. Du behöver förstås bildbehandlingsprogram som Photoshop Elements, Gimp (gratis) eller stora Photoshop.

Innan du börjar ska du göra en kopia av din bild, så att du inte bearbetar originalet. De flesta av ingreppen nedan går inte att backa när du väl plattat ihop och sparat bilden.

1. Mer tryck i himmeln
Bilder känns oftast mer intressanta med lite mer färg och textur på himmeln. Det är ganska enkelt att få till. Och du. Glöm inte räta upp horisonten om den är sned.

2. Öka kontrasten i bilden
Digitala bilder upplevs ofta lite mjuka och urvattnade när man får över dem från kameran till datorn. Detta kan man å ena sidan komma åt med att öka kontrasten i bilden.

3. Lägg på skärpa
Det andra steget i att få bilden att upplevas som skarpare och mer livfull är att lägga på lite extra skärpa i den. Du kommer att upptäcka att digitala bilder direkt ur kameran inte är så himla skarpa.

Att skärpa bilder är en hel vetenskap, men det är absolut inte svårt eller komplicerat om man bara lär sig grunderna. Det är viktigt att veta att skärpeinställningarna hänger ihop med den storlek som bilden ska presenteras i, dvs. man har en inställning för bilder som ska skrivas ut eller tryckas, och en annan för en bild som ska visas på webben. Därför är det som regel det allra sista bildbehandlingsmomentet man gör med sin bild. Återigen: glöm inte att när du väl krympt ner din bild så kan du inte förstora upp den igen. Förutom ditt obearbetade original, så rekommenderar jag att du även har ett bildbehandlat original som du sen gör om i de storlekar du behöver.

Mer om skärpa:

http://www.moderskeppet.se/video/show/sa-fungerar-skarpa

http://www.moderskeppet.se/tips/arkiv/2007/tips-10-perfekt-skarpa-for-webb/

http://www.moderskeppet.se/video/show/lokal-kontrasthojning

Om du skulle fastna för bildbehandling så kan jag tipsa om att fortsätta hänga på Moderskeppet.se, som tipsen ovan kommer från. Här kan du hitta allt från nybörjarkurser till avancerad retuschering. De säljer även bra, prisvärda pedagogiska lektioner på dvd. Tidningen Digitalfoto (sajten suger, man måste köpa döda träd-tidningen) har ofta specialnummer om bildbehandling, lika så tidningen Kamera och bild. Sist, men inte minst, så skriver Scott Kelby alldeles utmärkta böcker om digital bildbehandling.

Före och efter-bilder (översta bilden före, nedersta efter, förstås):
Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27