Barn och sociala medier

Mamma kan inte jag få Instagram snääääääääälla! ALLA andra har det!

En vanlig kommentar hemma vid köksbordet från min dotter 9 år just nu. Allt fler i hennes klass har gått med i Facebook och Instagram. De är snart 10 år och många av dem har både egen dator och smartphone att surfa på. Problemet är bara att båda tjänster har en åldergräns på 13 år, något som allt fler föräldrar verkar strunta i!

Även om det hennes klasskompisar gör på Facebook är ganska harmlöst: de lägger ut bilder på gulliga djur, berättar vad de har köpt för kläder och framförallt chattar med varandra, så tycker jag att det finns en utseendepress och en gillakultur på både fejjan och Insta som de är för små att värja sig emot. Och sen är det det där med säkerheten. De har såklart inte alltid omdöme att avgöra vad som är bra eller inte. De är ju barn.

Trots att nörden i mig skriker -det är klart hon ska få testa nya roliga webbtjänster så är jag benhård. Allt har sin tid. En åldergräns är en åldergräns såväl på nätet som på systembolaget. Men jag kan känna mig ruskigt ensam om att tycka så här. Ofta får jag höra ”men det är ju en amerikansk åldergräns”, ”vi har koll på vad hen gör” eller ”herregud det finns väl värre saker att bry sig om”.

Det här är viktigt att diskutera! Hur tänker ni? Hur gör ni hemma?

Fakta åldergränser: Instagram: 13 år, Facebook: 13 år, Twitter 12 år, Spela.se: ingen åldersgräns men är du under 13 ska du ”ledsagas av en vuxen”. Skype ”är inte avsedd eller designad för att attrahera användare under 13 år”. Läs mer om råd och riktlinjer på Rädda Barnens sida, Mediebarn 5-9 år och Surfa Lungt.

Imorgon: Lilla Gummans bästa tips för föräldrar och barn på sociala medierOm

Karin är journalist, programledare, föreläsare och standup-komiker. Utsedd till Sveriges mest kreativa på webben av tidningen Internetworld i mars 2012. Hennes hemsida hittar du här www.karinadelskold.se


Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27