Baka på grillen

Prylar kan ha många användningsområden, och baka kan man göra med fler grejer än ugnen. Jag och Kaffekokar-Katja har bakat en del på hennes kaffebryggare, och även med t.ex. plattången. Kika här och här för instruktioner!
Men man kan också baka mer seriöst, på grillen i sommar. Jag provade i grillens förlovade land, Texas, förra sommaren.

 

När man grillat klart biffar, kyckling, majs, grönsaker och korv, är det ofta värme kvar i grillen som då går till spillo. Jag provade därför att baka på min brors Webergrill ett antal gånger när vi hälsade på honom och hans familj i Texas, både bröd och pizza. Till pizzabaket använde vi faktiskt en marksten, även om jag vet att Weber har pizzastenar att köpa som passar för deras grillar. För brödbaket ställde vi brödet i en form direkt på gallret.

För att få jämn värme lät vi kolet ligga i lådor vid sidan om brödet/pizzan, inte bara rakt under, och använde oss av riktigt kol, inga briketter. Den Webergrill min bror har är utrustad med termometer, något som underlättar enormt. Då kunde brödet t.ex. få gå i ca 230 grader, och blev färdigt på 30 minuter, som i en vanlig ugn. För att vara helt säker på resultatet mätte jag även temperaturen inuti brödet, den ska vara mellan 96-98 grader när brödet är färdigt (gäller alla bröd, då är stärkelsen stabil).

Till det här fungerar vilken deg som helst, testa min favoritpizzadeg och se hur man bakar ut pizzan här.

 

 

 Om

Maria Blohm är en teknikintresserad brödnörd, som håller kurser runtom i landet i "Bageriteknik för hemmabagare" (www.bakahemma.com), är författare till boken "Nytt Bröd" (www.nyttbrod.se) och appen Cook&Bake Gluten Free.


Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27