Att skapa en blogg eller hemsida i WordPress

Lilla gummans sajt är byggd i WordPress, ett väldigt bra sätt att lätt och snyggt skapa en hemsida. Det finns massor av guider på nätet om hur man startar en hemsida i wordpress, men eftersom det är lite pyssel så tänkte jag att jag skulle göra ytterligare en guide för alla små gummor där ute på Lilla gumman-vis.

Här kommer alltså en snabbkurs i hur man startar sin egen hemsida eller blogg.

Eftersom det inte är svårt, och jag tror att många bara vill lära sig grunderna, har jag valt att göra det väldigt enkelt. Dels för att inte skrämma bort någon och dels för att ha möjlighet till senare inlägg med fördjupningar. I slutet tipsar jag också om andra sidor med information om hemsidor och webbdesign som kan vara bra att känna till.

Själv har jag haft hemsidor och bloggar på nätet i tio år och jag reflekterar sällan över att det är något jag kan. Jag använder som sagt WordPress (mer om det senare i inlägget) och kodar sen bloggens utseende i Css och Html.

1. Domännamn

För att du ska få din egen adress, eller URL som det också heter, behöver du köpa ett domännamn. Det finns flera företag så kallade webbhotell som säljer domännamn och möjlighet att lägga upp filer. De är filerna på deras webbhotell som är din hemsida och domännamnet är adressen för att nå filerna.

Nästan alla hemsidor som jag ansvarar för har Binero som webbhotell, de är väldigt bra på support och det värdesätter jag. Tidigare har jag haft mina sidor hos One.com, de är billiga(st) vilket självklart alltid är bra. Det brukar finnas tester av olika webbhotell på nätet som man kan läsa om man vill jämföra.

Ofta behöver man inte så stort utrymme (det mäts oftast i megabyte) men man vill gärna ha tillgång till e-postkonton med sitt domännamn.

Vi har exepelvis möjlighet att skapa massor av epostadresser som slutar med @lillagumman.se om vi vill, vilket såklart är bra.

När man ska välja sitt domännamn ska man helst tänka igenom det ett par gånger. Är det en hemsida som handlar om dig och ditt liv skulle jag rekommendera att du har ditt namn som domännamn, antingen bara efternamn eller både och. Anledningen till det är att Google kommer tycka bättre om dig då.

Samtidigt finns det många anledningar till att du väljer ett annat domännamn. Tänk igenom det, det är mitt ända råd. Ibland kanske några av domänerna är upptagna också så det är bra med flera alternativ.

När det gäller ändelser, exempelvis .com eller .se finns det egentligen inga bra råd. Gå på känsla och tänk igenom det. Själv äger jag både .com och .se för nästan alla mina domäner. Men jag har valt att använda .se eftersom nästan alla mina besökare är svenska. I min värld har .se och .com samma status medan .nu och andra mindre vanliga ändelser kan kännas mindre seriösa.

2. Om WordPress

WordPress, som jag använder, är en CMS vilket står för Content Management System. Det finns många olika CMSer andra exempel är Drupal och Joomla.

Jag har inte provat alla CMSer på marknaden men WordPress är det jag tycker är enklast och bäst – och gratis. Det är kanske inte alltid mest avancerat, men eftersom det är öppen källkod (open source) finns det många som hjälper till att utveckla WordPress vilket gör att det ständigt uppdateras och nya smarta funktioner läggs till. Det finns också på väldigt många språk, vilket kan vara skönt.

WordPress laddas ner från organisationens hemsida, den adressen slutar på .org. Det finns en tjänst som erbjuder gratis WordPress-bloggar som har en adress som slutar på .com. Då behöver man inget eget domänamn utan får ett som slutar på wordpress.com – vilket kan vara jättebra om man inte behöver sitt eget domän, eller inte vill behöva fixa och trixa med installation och design.

3. Att installera WordPress

När man har laddat ner den senaste versionen av WordPress och har en mapp på datorn som heter WordPress med massor av filer i är det dags för nästa steg.

För att kunna installera wordpress på domännamnet man har köpt behöver man ett FTP-program. Jag använder Cyberduck som är bra för Mac men det finns bra program för PC också, Googla lite och leta rätt på något som är gratis. Bli inte avskräckt om det ser krångligt ut, de flesta FTP-program är inte särskilt användarvänliga, men våga fråga om du stöter på problem.

Vissa webbhotell erbjuder installation av wordpress men jag tycker nästan att det blir bäst att installera själv och det är inte svårt.

Ett FTP-program är en bro mellan din dator och utrymmet på nätet som är din hemsida. Du skickar filer från din hårddisk ut i cyberspace. Man fyller i den användarinformation som man har fått från sitt webbhotell och loggar in. Man behöver vara uppkopplad mot nätet. Sen kan man börja ladda upp filer. Nästan alla webbhotell har en smidig guide till hur man kopplar upp sig med FTP och laddar upp filer.

På WordPress hemsida finns en jättebra guide (på engelska) om hur man installerar WordPress. Jag tänker ändå försöka beskriva hur man gör.

Först går man till mappen WordPress som man har laddat ner till sin dator och så letar man upp filen wp-config-sample.php. Öppna den i en textredigerare (anteckningar eller texteditorn duger fint). Här ska du fylla i information om din databas. En databas är den plats där informationen som wordpress skapar sparas. Informationen som ska fyllas i har du troligtvis fått från ditt webbhotell. Men på vissa webbhotell (exempelvis på Binero) behöver man dock skapa sin databas först. Det finns en länk till att skapa databaser på förstasidan.

WordPress har en gudie till hur man ändrar och fyller i wp-config.php här. När du har fyllt i informationen sparar du om filen med namnetwp-config.php i samma mapp.

Nu ska du ladda upp filerna i mappen WordPress. Nu kan man göra ett val. Antingen lägger man filerna i en mapp som man döper till något, kanske ”blogg”, och då hittar man hemsidan på adressen http://www.dittdoman.se/blogg. Annars kan man ladda upp filerna direkt i huvudmappen, och det är alltså bara filerna inuti mappen som ska laddas upp – inte själva mappen.

När filerna är uppladdade, vilket kan ta en liten stund, går du till http://www.dittdoman.se/wp-admin/install.php för att slutföra installationen. Då fyller du i ytterligare information om vad din hemsida ska heta och vad du har för e-postadress.

Installationen är klar!

Nu har du förhoppningsvis en hemsida där du vill ha den. Antingen på http://www.dittdomän.se eller i den mapp där du la upp filerna. För att logga in på CMSen går du till http://www.dittdomän.se/wp-admin och fyller i ditt användarnamn och lösenord.

4. Design?

När du går in på hemsidan ser du att du har fått en standarddesign och ett första inlägg. Kanske är det så att du vill hitta en annan design till bloggen eller hemsidan?

En design i WordPress kallas för Tema eller Theme. Det finns massor att välja på både gratis och ganska dyra. Att göra egna teman från grunden (vilket jag nästan alltid gör) finns det många guider till. Men det är sällan nödvändigt eftersom det går att få en snygg blogg ändå. Med lite enkla tips och trix kan du lära dig att ändra färger och bakgrunder även i de teman som någon annan har gjort.

Det finns flera sätt att hitta bra teman på. Antingen använder man det inbyggda systemet för WordPress som man hittar under Utseende – Teman – Installera Teman. Även om det finns massor av teman att välja på så är det bara en bråkdel av alla som finns. Jag brukar leta efter teman på tre ställen. Hos Smashing Magazine som en gång varje år listar årets 100 bästa gratisteman. Hos Speckyboy som också är bra på att ha listor med teman och andra tips för WordPressanvändare. Hos Woo Themes som säljer WordPressteman men som har några gratisteman som är mycket bra.

När man hittar det tema som man vill ha ska det installeras. Antingen laddar man upp en .zip-fil under Utseende/Teman/Installera Tema. Eller så använder man sitt FTP-program (jag tycker att det är enklast). Då ska temats mapp (inte .zip-filen) läggas i mappen wp-content/themes.

Efter att man har laddat upp sitt tema ska man aktivera det under Utseende/Teman. Efter det kan man se resultatet på sin sida.

5. Sidor och Inlägg?

I WordPress skiljer man på sidor och inlägg. Det kan verka lite förvirrande till en början men det är inte så komplicerat.

En sida är statisk och är lämplig för exempelvis personlig information eller ett CV. De läggs ofta till direkt i menyn (om ditt tema har en meny) och får url:en /sidansnamn där man väljer sidans namn direkt nedanför rubriken.

Inlägg är det som utgör innehållet i en blogg. Ofta visas flera inlägg samtidigt på startsidan och när man skriver ett nytt inlägg läggs det först i raden av tidigare inlägg.

Den som vill ha en hemsida utan blogg behöver inte skapa några inlägg utan kan ha en vanlig statisk sida som startsida. Det ställer man in under inställningar. Men de flesta teman är gjorda för att man ska ha en blogg med inlägg.

6. Tillägg/Plugins?

Jag tänkte snabbt bara förklara vad ett plugin är och vad man kan vinna på att installera och använda dem. För att optimera sin hemsida och få ut så mycket som möjligt av den kan det vara vissa funktioner som man vill ha men som inte är standard. Då kan man leta rätt på ett plugin och installera det.

Lilla gumman har plugins för spam, omröstningar (WP Polls) och lite annat.

För att hitta bra plugins brukar jag söka direkt i wordpress under Tillägg/Lägg till ett nytt och titta på hur många stjärnor de har. Det är kanske inte alltid man hittar rätt från början men tillslut brukar man hitta något som är bra.

Jag känner att jag nog vill ägna ett senare inlägg till att mer ingående förklara hur man kan använda plugins.

Sådär. Nu har du förhoppningsvis en hemsida eller blogg som du är nöjd med! Ställ gärna frågor!

Några länkar som kan vara bra att ha med sig när man ger sig in i webbdesignvärlden är…

Webbdesignskolan – Om grundläggande HTML och webbdesign, på svenska.

Smashing Magazine – Ett onlinemagazin med massor av tips och trix om wordpress, webbdesign och annat nätrelaterat.

Mashable – En väldigt bra teknikblogg/onlinetidning som handlar om sociala medier, webben, bloggar och annat bra.

Speckyboy – Ett bra magazine om webbdesign och annat man behöver veta.Om

Karin är journalist, programledare, föreläsare och standup-komiker. Utsedd till Sveriges mest kreativa på webben av tidningen Internetworld i mars 2012. Hennes hemsida hittar du här www.karinadelskold.se


Fatal error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/91/127591/lillagumman.se/public_html/wp-content/themes/lillagummanx/single.php on line 27